- De inflatie in de eurozone is in juli licht gestegen naar 2,6 procent op jaarbasis.
- De gemiddelde prijsstijging is hiermee iets hoger dan economen hadden verwacht.
- Voor de Europese Centrale Bank is de inflatie van groot belang bij de mogelijkheden om de rente verder te verlagen.
- Lees ook: Nederlandse inflatie fors hoger in juli: voeding, drank en tabak duurder
De inflatie in de eurozone is in juli onverwachts licht gestegen naar 2,6 procent, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van statistiekbureau Eurostat.
In juni lag de inflatie in de eurozone nog op 2,5 procent. Economen hadden voor juli gemiddelde genomen gerekend op een lichte daling van de inflatie.
Inflatie in de eurozone
De hogere inflatie in de eurozone heeft onder meer te maken met de stijging van prijzen van diensten, voeding, alcohol en tabak.
De prijzen van diensten in de eurozone lieten in juli op jaarbasis een plus van 4 procent zien, terwijl voeding, alcohol en tabak gemiddeld 2,3 procent duurder werden in juli.
Binnen de eurozone werd de hoogste inflatie gemeten in België met 5,5 procent. In Finland lag die het laagst (0,6 procent). De Nederlandse inflatie op basis van de Europese geharmoniseerde rekenmethode was in juli 3,5 procent.
Hardnekkige inflatie probleem voor ECB
De Europese Centrale Bank (ECB) streeft naar een inflatie van rond de 2 procent en wil de beleidsrente in de eurozone graag verlagen om de economie te ondersteunen.
De ECB staat hierbij wel voor het dilemma dat een verlaging van de beleidsrente de economische groei weliswaar kan stimuleren, maar ook de inflatie kan aanjagen als lenen goedkoper wordt voor consumenten en bedrijven.
Eerder deze maand hield de centrale bank een rentepauze, nadat de rente in juni voor het eerst in jaren werd verlaagd. Met de rentepauze willen de ECB-bestuurders meer tijd winnen om er zeker van te zijn dat de inflatie in het eurogebied op het goede spoor zit voordat ze de rente opnieuw gaan verlagen.
Of de rente bij de volgende vergadering in september verder omlaag kan of gelijk moet blijven, hangt volgens ECB-president Christine Lagarde af van de economische cijfers in de komende tijd.